Soda druga najuspješnija tvrtka u BiH: Dobit preko 114 miliona KM!

37

Znakovito je kako čak četiri tvrtke s popisu deset najuspješnijih dolaze iz Hercegovine (Elektroprivreda HZ HB Mostar, Violeta Grude, Premier World Sport Čitluk i Feal Široki Brijeg), a dvije tvrtke iz Tešnja (AS i Madi). 

Poznati su rezultati poslovanja tvrtki iz Federacije Bosne i Hercegovine za 2023.godinu. Portal Biznisinfo.ba objavio je popise deset najvećih tvrtki po prihodima i deset najvećih po ostvarenoj dobiti. I jedan i drugi popis predvodi trgovački lanac Bingo iz Tuzle.

Sisecam Soda Lukavac, istaknuta industrijska sila u Bosni i Hercegovini, proslavlja impresivno dostignuće ostvarivši rekordnu dobit od preko 114 miliona KM u protekloj godini. Ovo značajno postignuće čini Sisecam Sodu Lukavac drugom najuspješnijom tvrtkom u zemlji, potvrđujući njihovu kontinuiranu posvećenost kvaliteti, inovaciji i održivom poslovanju.

Sisecam Soda Lukavac, dio međunarodne Sisecam Grupe, gradi svoj uspjeh na dugogodišnjem iskustvu, stručnosti i angažmanu svojih zaposlenika. Njihova predanost postizanju visokih standarda u proizvodnji sode bikarbone i srodnih proizvoda ističe ih kao lidera u sektoru, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

Ovaj izuzetan rezultat potvrđuje ne samo poslovnu sposobnost tvrtke, već i njihovu ulogu kao ključnog pokretača ekonomske aktivnosti u regiji. Sisecam Soda Lukavac kontinuirano ulaže u modernizaciju tehnologije, razvoj zaposlenika i održivu proizvodnju, čime doprinosi ne samo lokalnoj, već i nacionalnoj ekonomiji.

Ključni faktori koji su doprinijeli ovom značajnom uspjehu uključuju strategiju upravljanja rizicima, kontinuiranu inovaciju proizvoda, kao i efikasno upravljanje resursima. Sisecam Soda Lukavac odlučna je u svojoj viziji postati ne samo lider u sektoru, već i model uspješnog i odgovornog poslovanja za druge kompanije u Bosni i Hercegovini.

Ova vijest o rekordnoj dobiti Sisecam Sode Lukavac odjekuje kao potvrda potencijala domaće industrije i sposobnosti bosanskohercegovačkih kompanija da ostvare izuzetne rezultate čak i u izazovnim okolnostima. Uz angažman, inovaciju i odlučnost, Sisecam Soda Lukavac nastavlja svoj nevjerojatan put naprijed, izgrađujući mostove prema boljoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve.

Na popisu najvećih tvrtki po prihodima u prošloj godini, tuzlanski Bingo, koji je ostvario skoro 2 milijarde KM prihoda, slijede Holdina iz Sarajeva i državno javno poduzeće Elektroprivreda BiH. Osim Elektroprivrede BiH među prvih deset tvrtki po ostvarenim prihodima našlo se još jedno državno javno poduzeće i to BH Telecom Sarajevo.


Na popisu najvećih tvrtki u Federaciji BiH po ostvarenoj dobiti našla se samo jedna tvrtka u većinskom državnom vlasništvu i to Elektroprivreda HZ HB iz Mostara, jedino javno elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje proizvodi i distribuira električnu energiju iz obnovljivih izvora. 

Popis najvećih tvrtki po dobiti predvodi Bingo Tuzla sa 158,36 milijuna KM dobiti,a slijede ga Sisecam Soda Lukavac sa 114.02 milijuna KM i Elektroprivreda HZHB Mostar sa 52.44 milijuna KM.

Znakovito je kako čak četiri tvrtke s popisu deset najuspješnijih dolaze iz Hercegovine (Elektroprivreda HZ HB Mostar, Violeta Grude, Premier World Sport Čitluk i Feal Široki Brijeg), a dvije tvrtke iz Tešnja (AS i Madi). 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sličan sadržaj

Ostaje li Vahidin Munjić direktor FUP-a i da li će HDZ “zategnuti” proces

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ovog mjeseca morat će odlučivati o...

Tottenham i City danas igraju derbi koji bi mogao odlučiti prvaka Engleske

Nogometaši Tottenhama i Manchester Cityja večeras od 21:00 sat igraju zaostalu utakmicu...

Vojnik Oružanih snaga BiH pružio pomoć porodici čiji se automobil zapalio na autoputu kod Prnjavora

U ranim jutarnjim satima na autoputu Doboj – Banja Luka dogodila se...

Novosti