Čović: HNS poziva OHR i članice PIC-a da preispitaju odluku i cjelovito sagledaju njene posljedice

35

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive, izjavio je za Fenu predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Ističe da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo nekoliko dana nakon pozitivnih izvještaja iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Ova odluka, dodaje, potpuno to negira.

– Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem evropskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i evropsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice – naglašava Čović.

Dodaje kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera u vezi s ovim nametnutim odlukama, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od dosad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi.

– Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokratije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje o nametnutim odlukama, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH – poručio je predsjednik HNS-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sličan sadržaj

Džemal Šabić, direktor FTV: Podnijećemo krivične prijave, ovo je bespravno djelovanje i samovolja

Generalni direktor RTV FBiH za N1 je komentarisao nakon što je BHRT...

Subašić: Zločinci su još slobodni, jutros sam srela jednog koji je silovao žene pred mojim očima

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić poručila je da je za njih...

Marfi u Potočarima: Rezolucija o Srebrenici je korak za napredovanje regije ka pomirenju

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) obratio se na otvaranju...

Novosti